Recept & tips

Man tror att vilda oliver har ätits av våra förfäder redan för 10.000 år sedan. Vägen därifrån till min biodynamiska Togora jungfruolja har varit lång. Så det har blivit många sätt på vägen att använda sig av olivoljan som smaksättare och ingrediens i matlagningen.

togora-oliv-lesbosHär kommer några av tipsen och recepten som har samlats inom familjen och som ges vidare från generation till generation. Fler lär komma i sinom tid.

Tomt i kylen?
Det är tomt i kylen och du har bara en enda lök, skär den i tunna skivor, häll över 2 matskedar olivolja, lite salt och njut av den med lite bröd som du kan doppa i!

Medelhavssallad
Skär ett par tomater, en lök, en halv gurka, 4 matskedar olivolja och lite salt efter smak och njut!

Grekisk potatissallad
Det blev några kokta potatisar kvar. Du skär dem i små bitar, skär i en lök, ett knippe persilja och slutligen häller du i 1 dl olivolja vispad med en pressad citron och en matsked senap samt salt efter smak. Har du hemma så häller du i en matsked kapris. Då har du fått en potatissallad á la Grekland!

Vitlöksbröd
Rosta ett par skivor bröd och pensla dem med olivolja som innehåller pressad vitlök! Smaskens!

Barnens favvo
Låt barnen/barnbarnen att äta olivolja till nattmackan, d v s doppa gott bröd i olivolja som du smaksätter med lite salt och oregano!

Krydda
Häll rikligt med olivolja på alla rostade grönsaker eller på klyftpotatisen!